Home

Vaker heb ik gehoord dat na afloop van een groot sportevenement, gebouwen en stadions er verlaten bij staan. Het blijkt dat deze speciaal ontworpen architectuur geen nieuwe functies krijgen, leegstaan en bestempeld worden als monumenten van bijvoorbeeld de FIFA. Zonde, dood en dood zonde! Met de Olympische Spelen in Londen in het verschiet ben ik benieuwd of er nagedacht wordt over een 2e leven voor nieuwe stadions en gebouwen? Want het is ook bekend dat het laatste WK in Zuid-Afrika ook niet bepaald een positieve indruk achtergelaten heeft.

Het WK was voor het relatief arme Zuid-Afrika een flinke kostenpost, denk aan de bouw van stadions. Bovendien was er toen al de vrees dat na het WK de stadions leeg zouden staan of gesloopt moesten worden. Dit is eerder ook al het geval geweest tijdens WK’s in Zuid-Korea en Japan. Ook Athene liet zien hoe het niet moet. Het Olympische complex van 2004 is nu een spookstad terwijl Griekenland zucht onder een enorme schuld.

Het is waar dat de bouw van de stadions zorgen voor werkgelegenheid en dus een economische boost is. Aan de andere kant is die werkgelegenheid maar tijdelijk. Als de stadions eenmaal klaar zijn, vervallen ook de werkplekken. Daarnaast verbaast het je vast niet dat deze werknemers minimum loon kregen.
Dat evenementen van dit kaliber veel geld kosten weten we. Zo vroegen vele Zuid-Afrikanen zich dan af waarom de regering het geld niet in huisvesting, gezondheidszorg en werkgelegenheid stak?

Belangrijk is dat in ieder geval dat de lijn met investeringen na het WK wordt doorgetrokken en dat een wereldevenement een aanzet is om het land verder te ontwikkelen. Het klinkt zo verdomd logisch maar dat was het blijkbaar voor een groot gedeelte van de wereld nog niet. De grootste sportbonden ter wereld kregen het voor elkaar, gastlanden waren er soms nog slechter aan toe dan voor een WK.

Ik ben blij nu te kunnen mededelen dat verduurzaming  nu ook de grote sportbonden heeft bereikt, en dat het er in Londen anders aan toe zal gaan. Het belangrijkste motto van de spelen in Londen is ‘legacy’ (erfenis). De nieuwbouw moet na de spelen een functie hebben om een investering van elf miljard euro te rechtvaardigen in zware economische tijden.

Er is na 2012 geen behoefte aan een stadion voor tachtigduizend mensen met een atletiekbaan. Toch moet stond Londen erop dat het Olympisch Stadion na de Spelen een permanente functie krijgt. De hele bovenste ring met 55.000 tijdelijke zitplaatsen is demonteerbaar. Alleen het onderste deel met 25.000 zitplaatsen blijft dan staan. De Olympic Park Legacy Company heeft bepaald dat West Ham United na de spelen het stadion mag gebruiken. Dat zijn stappen in de goede richting, let the games begin!

Wij als Oranje laten wel degelijk een goede indruk achter en dat komt door Oranje Cruyff Court die overal waar Oranje voetbalt veldjes voor kinderen plaatst zodat zij kunnen voetballen. Zo ook het afgelopen EK in de Poolse stad Krakau. Plekken die sport stimuleren ook na een groot, kostbaar evenement!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s