Home

Vergrijzing gaat iedereen aan!

LA HEALTH BLOK 1.

Dit blok gaf ons de mogelijkheid een kijkje te nemen in de sector gezondheid, professioneler gezegd “Health”. Een enorm brede sector met veel verschillende zijtakken. Denk zo bijvoorbeeld niet alleen aan de huisarts en je voeding maar ook aan mentale gezondheid, verslavingsdrang, lichamelijke balans, zorgverzekeraars, bewegen. Met dit laatste onderdeel had de opdrachtgever van mijn projectgroep te maken. Thermae Son Wellness en Health resort. De bedrijfsnaam laat al weten dat zij beschikken over meerdere faciliteiten, en dan doen ze zeker! Uitgebreid wellness arrangementen met sauna en massages. Maar ook beauty, brede fitness mogelijkheden, zwemmen, fysiotherapie. En dit alles onder gerichte, professionele en persoonlijke begeleiding! Gaaf bedrijf. Kan nog veel vernieuwen een daar zijn wij dan ook weer voor! Een trendrapport verzorgen met daarin de ontwikkelingen binnen de trend op het gebied van Health was de opdracht.

Een grote trend die wij hebben onderzocht is de opkomende vergrijzing. We konden zoveel, en mochten zoveel. Tot we nu zagen dat dit niet langer zo gaat. Pensioenen lopen gevaar, de gezondheidszorg en kosten zullen fors toenemen en dan heb ik het nog niet eens over de arbeidsmarkt! Zelf ben ik erg geschrokken van het gat dat wij, de jongeren van nu, zullen moeten gaan opvangen. “Jeetje, zo heb ik er nog niet naar gekeken.” Nou dat wordt maar eens tijd dan! Ik ben driftig op zoek gegaan of er oplossingen zijn hoe -wij- dit gaan oplossen? In de bedrijfssferen is het nodig om oudere werknemers juist in te gaan schakelen bij de ontwikkeleing van jongeren collega’s. Oudere werknemers kunnen daarin een nieuwe rol krijgen bij opleidingen, trainingen en begeleiding van jongeren werknemers.

Maar er is meer,  gelukkig zijn er mensen geweest die actiever en meer alert bezig zijn geweest dan ik. “Pffjuw” wat een opluchting. Leuke ideeën zaten daar tussen. Werknemers bijvoorbeeld langer laten doorwerken is niet goed genoeg. Zo kwam een econoom genaamd Frank Kalshoven met een concept jongeren eerder te laten gaan laten werken. Hij vroeg zich namelijk af of het wel echt nodig is om voor een mastertitel achttien jaar naar school te gaan. Acht jaar basisschool, zes jaar voortgezet onderwijs en vier jaar universiteit? Kan de basisschool niet is zeven jaar of het vwo in vijf jaar? Zijn MBO opleidingen waar slechts 850 lesuren per jaar gegeven worden en zeer langdurige stage wordt gelopen, niet domweg een jaar te lang? Zo begon er iets in mij te borrelen. Wie vind die diploma belangrijk? Vaak zijn dat werkgevers, zij vinden dat je wel voldoende diploma’s op je CV moet hebben staan als werkzoeker. Het zijn dezelfde werkgevers die vinden dat het onderwijs niet aansluit bij de praktijk. Het lijkst dan zinvol om te kijken of we iets met leren & werken op verschillende niveaus kunnen doen.

Misschien uiteindelijk wel zonder dat (blijkbaar zo noodzakelijke) papiertje…


Advertisements

One thought on “Wat staat ons, de jongeren van nu, te wachten?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s